luni, 26 septembrie 2011

Cum identificăm talentul?

Un instrument de măsurare al talentului?

Cum spuneam în postul precedent, putem identifica uşor talentul, în cadrul câtorva interviuri. Câteva semne uşor de identificat sunt afirmaţiile candidatului despre respectvul job: dacă îl pasionează, dacă are un plan de carieră, dacă a avut aduce rezultate remarcabile etc. 

Rezumând, găsim 2 coordonate ale talentului unui candidat:
1. pasiunea
2. gândirea / cunoştinţele

Pasiunea înseamnă acea stare afectivă şi intelectuală de înflăcărare şi entuziasm faţă de o activitatea / activităţile presupuse de job. Pasiunea derivă din nevoia de a se dedica cât mai mult şi intens respectivelor activităţi, de exemplu, pasiunea de a relaţiona cu ceilalţi oameni (în vânzări, relaţii cu clienţii sau servicii), pasiunea de a lucra cu cifre (contabilitate sau financiar). 

Cunoştinţele înseamnă totalitatea noţiunilor, ideilor şi informaţiilor pe care le are cineva într-un domeniu şi pe care doreşte să le actualizeze tot timpul şi, în acest caz, are legătură cu dorinţa candidatului de a le folosi într-un mod creativ. De exemplu, un om care lucrează cu publicul învaţă mai întâi tehnici şi strategii de comunicare, dar mai apoi inventează el însuşi moduri de dezvoltare a relaţiei cu clienţii. Un programator îmbunătăţeşte programe soft noi, apoi îmbunătăţeşte şi inventează el însuşi altele.

Aceste două coordonate, le putem reprezenta grafic şi calitativ astfel:




Cu ajutorul acestui grafic putem gândi talentul într-un mod nuanţat, pe o scală, atât din punct de vedere al pasiunii, cât şi al nivelului de cunoştinţe. De exemplu, un student fără experinţă, ca nivel de cunoştinţe, este la primul nivel, al cunoştinţelor elementare despre respectivul domeniu (nivelul 1), iar ca pasiune, a descoperit că îi place (nivelul 1).

Să luăm în continuare un exemplu de măsurare a talentului relaţional al unui candidat: 

Putem realiza acest grafic pentru orice talent, specific fiecărui post, pe fiecare competenţă în parte.
De exemplu, în cazul unui programator, nivelul de pasiune poate fi măsurat în orele petrecute în faţa calculatorului, iar nivelul cunoştinţelor, poate fi măsurat prin numărul inovaţiilor pe care le-a făcut în programare. În cazul unui post de inginer suport, tot în software, talentul tehnic este combinat cu cel relaţional.

Folosind acest instument, talentul nu va fi o noţiune teoretică sau subiectivă, ci o realitate care poate fi măsurată pentru orice candidat. Chiar şi fără a candida pentru un post, ne putem măsura cu uşurinţă talentul.

Dragos Butuzea
Senior Consultant
Mentor’s

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu